top of page
5.jpg

INTRO

Het verhaal

Gedurende een eerste bezoek aan Noord Senegal, werden we uitgenodigd in het dorp van een taxichauffeur, die ook burgemeester van het dorp (Tougoupeul) bleek te zijn. Een van zijn vrouwen was toen zwanger. Hij zou zijn kind noemen naar mijn vrouw of naar mij, afhankelijk van het geslacht.

 

Eind 2000 ontvingen we een document van de gemeentelijke overheid van St-Louis, Senegal, Dirk Vanhoecke Gallo Dia was geboren. In 2005 gingen we terug, dit keer met onze kinderen en de familie Walter Hostyn, in de hoop het dorp terug te vinden, en mijn homoniem. Na een zoektocht van 3 dagen vonden we het dorp terug.

 

We discussieerden met de dorpsinwoners en de burgemeester wat wij konden realiseren in het dorp. Een van de ideeen was om de school te herbouwen, en te voorzien van schoolmeubilair en les materiaal. In 2007 gingen we nogmaals terug, met de bedoeling onze ideeen te concretiseren en voorbereidingen op te starten.

 

Wij zouden een klasgebouw neerplaatsen, indien de Senegalese overheid ook wil investeren in dit project. Het “international Plan voor de Ontwikkeling” bouwde 2 andere klaslokalen. De Senegalese overheid zorgt voor de leerkrachten en de inspectie van de leerplannen.

intro.jpg
0I2A0777.JPG

Tougoupeul

Tougoupeul is een klein dorp in Noord-Senegal, ongeveer 20 km ten zuiden van de oude (Franse) hoofdstad van Senegal, Saint-Louis. Het ligt tussen 2 natuurreservaten: de Langue de Barbarie (langgerekte landtong ten zuiden van Saint-Louis, ter hoogte van de monding van de rivier de ‘Senegal’) en Guembeul. Het is de streek van een etnische minderheid, de Peul.

Senegal

Senegal ligt in het meest westelijk deel van Afrika. In het noorden is er de Sahel, in het zuiden is het vochtig tropisch. Ivoor en goud, maar ook slaven werden in de 17de en 18de eeuw vanaf de Senegalese kust geexporteerd. Vandaag is de economie vooral gebaseerd op landbouwactiviteit. Het geld dat het land terug binnenkomt via in het buitenland werkende Senegalezen, is een belangrijke bron van inkomsten. Macky Sall kwam aan de macht in 2012, waardoor een eind kwam aan 40 jaar socialistisch bestuur; en hij won de verkiezingen in 2019 voor een tweede termijn.

Klimaat

Het klimaat in Senegal is aangenaam tropisch, Dakar is een van de meer “gematigde” plekken in West-Afrika. Gemiddelde temperaturen in Senegal liggen tussen 18°C en 31°C. In het noorden en enkele centrale delen duurt het regenseizoen van juli tot september, in de Casamance (zuiden) van juni tot oktober. Gemiddelde regenval is ongeveer 300mm in het noorden, in het zuiden is dat 6 keer zoveel. Het droge seizoen is dat van de droge, hete Harmattan (woestijn) winden.

5 PNLB A2.jpg
vegetation.JPG

Vegetatie

De vegetatie in Noord-Senegal is meer gevarieerd dan in een typische woestijn, met verspreide grassen, struwelen en bomen. De vegetatiedichtheid neemt toe in zuidelijke richting, na het regenseizoen is er een overvloedig grasbedekking. Met een jaarlijkse neerslag tussen 200 en 400 mm, is nomadische veeteelt de belangrijkste vorm van landbouwactiviteit. Maar deze neerslaghoeveelheid is lang geen zekerheid: natte periodes, zoals in de vijftiger en vroege zestiger jaren, zorgden voor een aanzienlijke toename van de veestapel met zelfs een teveel aan vee als gevolg: de droogteperiodes zoals in de begin zeventiger jaren, en de tachtiger jaren, zorgden dan weer voor zware verliezen van de veestapel en algemene schaarste.

bottom of page